sun

mali ludkowie-co se pomaszkiecimy?...

Dobre Praktyki.

 

Placówka: Gminne Przedszkole w Mszanie

Autorzy: Anna Włochyńska, Beata Tomanek, Ewa Krzystała, Gabriela Komarek

 

WYMAGANIE: Przedszkole realizuje koncepcję pracy ukierunkowaną na rozwój dzieci.

Tytuł:

 „Mali ludkowie - co se pomaszkiecimy?- czyli jak  przedszkolaki mszańskie zdrowo jeść się uczyły…”

 

 

Program własny – realizowany w Gminnym Przedszkolu w Mszanie – odkrywanie indywidualnych zainteresowań, talentów, propagowanie zdrowego stylu żywienia , poznawanie kuchni śląskiej.

 

Cel działania :

Podstawowym założeniem projektu jest promowanie tradycji kulinarnych Górnego Śląska oraz propagowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci.  Uczestnicy  zajęć mają możliwość poznania tradycyjnej kuchni śląskiej z jednoczesnym modyfikowaniem jej na rzecz zdrowego odżywiania. Zajęcia kulinarne są dla dziecka doskonałą formą zapoznania się z tradycjami swojego regionu oraz kształtowania umiejętności praktycznego przygotowywania prostych pełnowartościowych potraw. Poprzez aktywne działanie mogą przekonać się, iż gotowanie jest łatwe i przyjemne.

 

Cele ogólne:

    upowszechnianie polskiej kultury i tradycji Górnego Śląska,

    zaangażowanie rodziców we wspólne przedsięwzięcie przedszkola poprzez udział w kultywowaniu tradycji i zwyczajów ludowych

    Zwiększenie świadomości na temat prawidłowych nawyków żywieniowych     dzieci. 

    Doskonalenie umiejętności przygotowywania prostych posiłków

    Zapoznanie dzieci z piramidą żywienia 

    Wprowadzenie zasad savoire-vivre'u nakrywania, podawania do stołu i jedzenia, układania sztućców, składania serwetek, dekorowania stołu  

    Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu, dotyku 

    Zapoznawanie z zasadami bezpieczeństwa w kuchni 

    Kształcenie umiejętności współpracy w grupie ,

    Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków 

    Wykorzystanie umiejętności matematycznych w procesie przygotowywania potraw- odmierzanie płynów różnymi miarkami (używanie określeń litr, pół litra), ważenie produktów (używanie pojęć kilogram, pół kilograma )

    Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi 

    Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych oraz sprawności manualnych 

 

Opis działania :

Program „Mali ludkowie - co se pomaszkiecimy?- czyli jak przedszkolaki mszańskie zdrowo jeść się uczyły…” ma swoje początki podczas realizacji w naszym przedszkolu programu unijnego ,, Wesołe przedszkole--uruchomienie nowego oddziału oraz zapewnienie wysokiej jakości usług edukacyjnych” '' . Program był realizowany we wszystkich grupach wiekowych , według wyznaczonego planu .

 

W latach 2012/ 2013 i 2013/ 2014. w ramach  programu unijnego  ,, Wesołe przedszkole--uruchomienie nowego oddziału oraz zapewnienie wysokiej jakości usług edukacyjnych” '' realizowano zajęcia dodatkowe ,, Małego kucharza '' . Do przedszkola zostały zakupione wspaniałe sprzęty kuchenne i całe wyposażenie służące do pracy w kuchni dla dzieci, co stanowiło bazę do uruchomienia tego typu zajęć, m.in. garnki, miski, formy do ciast, obieraczki do warzyw, naczynie żaroodporne, ubijaki do piany, mątewkę kuchenną, robota kuchennego, deski stolnice, łopatki, foremki do lodu, wałki, paterę, ścierki, dzbanek z miarą, pudełka na żywność, tarkę łyżkę do bigosu, waga kuchenna, kuchenkę elektryczną dwupalnikową, toster, frytkownica, itp.

 

W ramach ,, Małego kucharza '' w poprzednich latach , gościliśmy w naszej placówce pana Remigiusza Rączkę , mistrza kuchni śląskiej , z którym dzieci spotkały się 2 razy :

 -za pierwszym razem wyrabiały ciasto i piekły pączki serowe

- za drugim nauczyły się wyrabiania ciasta na kluski śląskie , tyle że w innowacyjnym wykonaniu , bo z dodatkiem tartych warzyw i ziół.

 

W roku szkolnym 2014/2015 , po skończeniu programu unijnego , postanowiliśmy kontynuować lubiane przez dzieci i rodziców zajęcia „Małego kucharza”, mając do tego przede wszystkim świetne wyposażenie i sprzęty. Postanowiliśmy jednak pójść nieco dalej  i nawiązać w swoich działaniach do tradycji regionu Górnego Śląska.

 

W taki sposób powstał  program Mali ludkowie - co se pomaszkiecimy?- czyli jak   przedszkolaki mszańskie zdrowo jeść się uczyły…”

 

Wychodząc naprzeciw potrzebom i zainteresowaniom dzieci i rodziców poszerzyliśmy ofertę edukacyjną przedszkola o dodatkowe działania:

  • Program zajęć kulinarnych „Małego kucharza” został wzbogacony o przygotowywanie przez dzieci potraw  typowo śląskich, np. karminadle, potrawy świąteczne Górnego Śląska – Bożego Narodzenia, Wielkanocy, kogel-mogel, itp.
  • Dalsza współpraca  ze znanym kucharzem Remigiuszem Rączką, który od tego roku szkolnego jest ojcem naszej wychowanki i chętnie włączył się w realizację naszego programu. Razem z dziećmi piekł  racuszki  ze świeżymi owocami. Dodatkową atrakcją tego spotkania było to, że oprócz gotowania znany kucharz udzielał instrukcji wykonania potrawy w gwarze śląskiej, co spotkało się              z wielkim zaciekawieniem wśród dzieci.
  • Nawiązaliśmy współpracę z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Mszanie, które wraz                                 z dziećmi wyrabiały, wycinały i dekorowały  tradycyjne ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia według ludowych przepisów pochodzących od babć i prababć („starek”). Ciasteczkami zostali poczęstowani artyści z ludowego zespołu ,, Mszanianka '' zaproszeni do naszego przedszkola na wspólne kolędowanie.
  • W realizację programu chętnie włączyli się nauczyciele, którzy na swoich zajęciach w ciągu całego roku szkolnego, starali się w praktyczny sposób promować zdrowe odżywianie , np. przygotowywanie surówek, kanapek, soków, koktajli, koreczków owocowych, szaszłyków, babek i ciast. Dodatkowo (w październiku 2014r.) w ramach akcji „Zdrowy tydzień” nauczyciele przeprowadzali zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania.
  • Do realizacji programu włączyły się także panie z kuchni przedszkolnej, które zaangażowały się  w przygotowywanie posiłków w związku z  akcją „Zdrowy tydzień” we wszystkich grupach przedszkolnych przygotowując pyszne kanapki, sałatki, zupy jarzynowe, itp.
  • Przez cały rok szkolny pani intendent starała się włączać do codziennych, pełnowartościowych posiłków świeże owoce, warzywa, soki i koktajle owocowe. Włączyliśmy w nasze działania pomysł na komponowanie własnych kanapek podczas śniadania przez dzieci, co spotkało się z żywym zainteresowaniem naszych wychowanków. Dzięki takim działaniom zauważono, że dzieci coraz częściej i chętniej sięgają po owoce   i warzywa.
  • W jadłospisach znajdowały się również tradycyjne śląskie potrawy, np. „modro kapusta, śliszki, rolada, ciap-kapusta”, z którymi nie miały możliwości zapoznania się w domu rodzinnym.
  •  Zorganizowano konkurs dla rodziców na „Najlepszy jadłospis"

Efekty działania :

    Dzieci poznały tradycje kulinarne Górnego Śląska

    Poznały prawidłowe nawyki żywieniowe. 

    Nauczyły się  przygotowywania prostych posiłków

    Poznały zasady zdrowego odżywiana - piramida żywienia 

    Poznała zasady savoire-vivre'u, np. nakrywania, podawania do stołu i jedzenia, układania sztućców, składania serwetek, dekorowania stołu  

    Przestrzegały zasad bezpieczeństwa w kuchni 

    Nauczyły się współpracy w grupie ,

    Czerpały radość ze wspólnego przygotowywania posiłków 

    Potrafiły odmierzyć odpowiednia ilość potrzebnych produktów do przygotowania potraw

    Zapoznały się z obsługa niektórych sprzętów kuchennych AGD i przyborów kuchennych

    Nauczyły się samodzielności

    Rozwinęły sprawność manualną

 

 

Zajęcia kulinarne były okazją do przeżywania radości , wywołując uśmiech , poprawiając samopoczucie, a tym samym poprawiając relacje w grupie. Zajęcia te przybliżały dzieciom aspekty życia codziennego i uczyły dzielenia się z innymi , zadowolenia z samodzielnie wykonanego zadania. Zajęcia kulinarne pozwalały  również rozwijać poczucie wspólnoty z grupą , z regionem,            z kulturą i tradycją śląską.

 

Rady i przestrogi :

    Przed spotkaniami należy zadbać o produkty i odpowiedni sprzęt , oraz odpowiednie przygotowanie stanowisk do pracy tak, by dzieci mogły bezpiecznie pracować nie przeszkadzając sobie wzajemnie.

    Działania muszą być dokładnie zaplanowane.

    Warto małych kucharzy ubrać w fartuszki ochronne.

    Przed każdym zajęciem, trzeba rozmawiać z dziećmi na temat bezpieczeństwa, właściwego zachowania się, tak by nie zakłócać pracy innych i niczego nie zniszczyć.

    zawsze dbać o higienę podczas zajęć

    Zapraszać do współpracy ciekawych ludzi , jak i kontynuować współpracę z P. R. Rączką

    w dalszym ciągu trwania zajęć zachęcić rodziców do szerszej współpracy, np. pomoc w zakupie podstawowych produktów spożywczych

 

Sposoby upowszechniania :

  1. zdjęcia i artykuły na stronie internetowej przedszkola:

http://www.przedszkole-mszana.pl/wydarzenia/rok-szkolny-2014-2015/869-gotowanie-z-remigiuszem

http://www.przedszkole-mszana.pl/galeria/rok-szkolny-2014-2015/886-ma%C5%82y-kucharz.html

http://www.przedszkole-mszana.pl/galeria/rok-szkolny-2014-2015/782-pieczenie-ciasteczek-dla-babci-i-dziadka.html

http://www.przedszkole-mszana.pl/galeria/rok-szkolny-2014-2015/736-kol%C4%99dowanie-z-zespo%C5%82em-mszanianka.html

http://www.przedszkole-mszana.pl/wydarzenia/rok-szkolny-2014-2015/742-przedszkolne-kol%C4%99dowanie.html

http://www.przedszkole-mszana.pl/galeria/rok-szkolny-2014-2015/724-pieczenie-ciasteczek.html

http://www.przedszkole-mszana.pl/galeria/rok-szkolny-2014-2015/867-gotowanie-z-p-remigiuszem-r%C4%85czk%C4%85.html

www.przedszkole-mszana.pl/galeria/rok-szkolny-2013-2014/547-gotowanie-z-remigiuszem

http://www.przedszkole-mszana.pl/galeria/rok-szkolny-2012-2013/200-spotkanie-z-p-remigiuszem

 

  1. Zdjęcia i artykuły na stronie internetowej Urzędu Gminy:

http://mszana.ug.gov.pl/aktualnosci/2120-remigiusz-rczka-gotowa-z-przedszkolakami

 

http://www.mszana.ug.gov.pl/mszana/aktualnosci/2120-remigiusz-rczka-gotowa-z-przedszkolakami

 

http://www.mszana.ug.gov.pl/mszana/aktualnosci/1531-przedszkolaki-pieky-pczki-z-remigiuszem-rczk

 

https://www.facebook.com/pages/Gmina-Mszana/879633508759615?fref=ts

 

 

  1. Publikacja w miesięczniku gminnym „Nasze wieści gminne”:

file:///C:/Users/Artur/Downloads/maj2015.pdf

 

file:///C:/Users/Artur/Downloads/grudzien2014.pdf

 

file:///C:/Users/Artur/Downloads/maj2014.pdf

 

file:///C:/Users/Artur/Downloads/maj_2013.pdf

 

  1. Zdjęcia i artykuły na stronie internetowej miasta Wodzisław Śl.:

http://wodzislawslaski.naszemiasto.pl/artykul/przedszkole-w-mszanie-odwiedzil-remigiusz-raczka-i-piekl-z,3394042,artgal,t,id,tm.html

 

http://www.naszwodzislaw.com/site/art/17-styl-zycia/27-gotowanie/5015-remigiusz-raczka-w-przedszkolu-w-mszanie.html

 

http://www.tuwodzislaw.pl/wiadomosci,przedszkolaki-z-mszany-piekly-racuchy-z-remigiuszem-raczka,wia5-3277-10634.html

 

http://www.tuwodzislaw.pl/wiadomosci,mistrz-slaskiej-kuchni-odwiedzil-przedszkole-w-mszanie,wia5-3277-6282.html

 

https://www.facebook.com/tuwodzislaw/posts/919268194783084

 

  1. Zdjęcia i artykuły na stronie internetowej miasta Jastrzębie Zdrój:

 

http://jasnet.pl/?m=wydarzenia&id=32572

 

 

Projekt unijny

Copyright © 2019 Copyright Przedszkole Wesoły Dzwoneczek w Mszanie Rights Reserved.